GÜMÜŞHANE / MERKEZ - Mustafa Canlı Bilim ve Sanat Merkezi

Zafer Meydanında açılan Bilim Fuarına merkezimizde katıldı.

May

Eğitmen ve Doğa Bilimci Serdar KILIÇ öğrencilerimizle "Doğa ve İnsan" konulu bilim söyleşisinde biraraya geldi.

Mrt

47. Ortaöğretim TUBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması bölge finali 21-25 Mart 2016 tarihleri arasında Erzurum'da yapıldı. Bölgemizden toplam 2094 proje içerisinden 100 proje sergilenmeye değer bulundu. Büyük ilgi gösterilen bölge finalinde Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi  Özel Yeteneklerini Geliştirme Programı öğrencisi İpek ZENT'in Sosyal Bilgiler Öğretmeni FiliZ KÖKSAL'ın danışmanlığında Tarih alanında hazırlamış olduğu "Rus İşgalini ve Muhacereti Dedemden Öğrendim:  Gümüşhane Örneği" adlı projesi bölge  3.sü oldu.

Projede Gümüşhane ilinin merkezinde, Kelkit İlçesinde ve köylerinde 1. Dünya Savaşında yaşanan Rus işgalini ve işgalin halka yansımalarını incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada Rus işgali yıllarında bir çocuk olan eğitmen Fehmi Köksal'ın günümüzde halen yayınlanmamış anı defterinden yararlanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Cumhuriyet Arşivinden temin edilen "Gümüşhane'nin Ruslar tarafından tahrip edildiğini" içeren belge ilk kez kullanılmıştır. Araştırmada literatür taraması kapsamında konu ile alakalı kitaplar, makaleler ve tezler taranmıştır. Bununla beraber işgali ve muhacereti yaşayan kişilerin çocukları ile görüşmeler yapılmıştır.